“Et af de vigtigste redskaber, når det kommer til forandringsledelse, er kommunikation.

Stifter af OCAI, Morten Aaby

Forandringsledelse er igen på mode, og det forstår man godt. Det hedder sig jo, at forandring fryder, og som organisation må man i takt med udviklingen forandre sig eller gå til grunde. Forandring er bare ikke altid så nem.

De fleste mennesker finder tryghed i det vante – vi kan godt lide, at tingene forbliver det samme, og selv når vi ønsker forandringer, mener vi tit, at det er de andre, der skal forandre. Det er i hvert fald ikke os, der har brug for at ændre os, tænker de fleste. Derfor er der behov for forandringsledelse, men netop derfor kan det være så svært at skabe varig og bæredygtig forandring i en organisation. Ofte er forandringer noget, som ledelsen beslutter, men samtidig glemmer man at tage kulturen med i betragtning. I stort set alle tilfælde er det kulturen i organisationen, der vinder over forandringerne, og det giver et stort spild af ressourcer og potentiale, når planlagte forandringer slår fejl.

Få hele organisationen med

Her kommer forandringsledelse ind i billedet. Som leder gælder det om at styre forandringsprocesserne og få hele organisationen med. Forandringerne kan implementeres i den eksisterende kultur – eller du kan som leder ændre kulturen og dermed skabe varige forandringer. Det dur bare ikke, hvis du ikke tilpasser din ledelse til den eksisterende kultur. Ikke to organisationer er ens, men du kan identificere din organisationskultur.

Et af de vigtigste redskaber, når det kommer til forandringsledelse, er kommunikation. Du skal kunne kommunikere forandringerne ud til dine medarbejdere, så de føler sig trygge under hele forløbet. Det er dog sjældent nok, hvis du ikke på forhånd har foretaget en analyse af organisationens kultur og hvordan de planlagte forandringer kan passe ind i kulturen. Det er ikke altid, det kan betale sig – eksempelvis kan det nogle gange være en bedre forretning at opbygge en ny, sideløbende organisation, hvor din virksomhed kan implementere de nye tiltag fra starten. Et godt eksempel herpå er Danske Bank, der lancerede deres App MobilePay uden for deres kerneorganisation.

Du kan bruge CFV og OCAI til at identificere og måle kulturen i din organisation, så du derfra kan vurdere, hvordan du skal gribe forandringsprocessen an. Vi tilbyder også konkret hjælp til forandringsledelse, hvor én af vores erfarne konsulenter hjælper dig med strategi og implementering af forandringer i og af din organisation. Læs mere om OCAI her.